Vietnam: massale steun voor advocaat

In Vietnam zijn op verschillende plaatsen drukbezochte gebedsbijeenkomsten gehouden voor Le Tran Luat, de advocaat die de zaken behartigt van de acht vals beschuldigde katholieken uit hanoi. Le Tran werd vorige week op het vliegveld van Ho Chi Minh-Stad gearresteerd toen hij naar Hanoi wilde vliegen voor het proces tegen twee staatsmedia wegens valse berichtgeving.

De twee media berichtten in december vorig jaar dat acht parochianen uit Hanoi, die voorwaardelijk waren veroordeeld wegens opruiing en vandalisme, schuld hadden bekend en de rechters wegens hun lankmoedigheid hadden bedankt. In werkelijkheid herhaalden de acht onschuldig te zijn en in hoger beroep te gaan tot hun onschuld wordt erkend.

Eind februari was hun advocaat, Le Tran Luat, in Hanoi voor overleg. Tijdens zijn bezoek werd zijn kantoor in Ho Chi Minh-Stad zonder huiszoekingsbevel doorzocht en werden dossiers en computers in beslag genomen. Tegelijkertijd werd hij in verschillende media beschuldigd van ernstige financiële malversaties. Ook werd hij door de orde van advocaten op het matje geroepen zich te komen verantwoorden voor deze beschuldigingen.

In een anoniem telefoontje werd hem medegedeeld dat hij de zaak tegen de staatsmedia beter kon laten rusten.

Vorige week werd ook een naaste medewerkster van Le Tran opgepakt en urenlang verhoord. (KN/AsiaNews)