Voorwaardelijke straffen voor Vietnamese katholieken (tiếng Hòa Lan)

Dinsdag, 9 december 2008: Een rechtbank in de Vietnamese hoofdstad Hanoi heeft maandag zeven katholieken voorwaardelijke celstraffen opgelegd wegens “vernieling van staatseigendom en ordeverstoring”. Een achtste aangeklaagde kreeg een waarschuwing.

Maandagmorgen om vijf uur verzamelden zich duizenden katholieken rond het redemptoristenklooster in Hanoi, waar een Heilige Mis werd opgedragen voor de acht broeders en zusters die later op de ochtend voor de rechter zouden moeten verschijnen. Hen werd vernieling van staatseigendom en verstoring van de openbare orde ten laste gelegd.

Volgens verschillende katholieke bronnen ging het om een schijnproces, bedoeld om de katholieke gemeenschap schrik aan te jagen. Daarmee hoopt de Vietnamese overheid een einde te maken aan de aanhoudende gebedswaken die de gelovigen van de parochie Thai Ha al meer dan een jaar houden om teruggave te eisen van een stuk grond dat aan hun parochie toebehoort. Toen deze zomer een door de overheid opgetrokken muur bezweek na langdurige regenval hadden de autoriteiten een aanleiding om een aantal demonstranten “zwaar te straffen”.

Daarop werden acht katholieke leken opgepakt en in staat van beschuldiging gesteld. Afgelopen maandag moesten zij voorkomen.

Om hun beschuldigde medegelovigen een hart onder de riem te steken en bij te staan namen duizenden katholieken deel aan de Mis die ’s morgens werd opgedragen. Daarna trokken meer dan tweeduizend van hen te voet mee met de zes beklaagden en de paters redemptoristen richting rechtbank. Twee beklaagden worden sinds hun arrestatie gevangen gehouden.

Met palmtakken in de hand werd onderweg de rozenkrans gezongen. Voor Vietnamese katholieken, die een lange geschiedenis van vervolging achter zich hebben, zijn de palmtakken een verwijzing naar de overtuiging dat zij die omwille van het geloof vervolgd worden het hemels Jeruzalem zullen binnengaan.

De processie werd onderweg begroet met warm applaus en andere steunbetuigingen door voorbijgangers, mensen op weg naar hun werk en in de restaurants.

De processie bereikte tegen zeven uur het gerechtsgebouw, waar zij werden tegengehouden door honderden agenten met stroomstootwapens en honden. De paters redemptoristen en hun gelovigen wezen de agenten er vreedzaam op dat het om een openbare rechtszitting ging en dat zij het recht hadden het proces bij te wonen. Daarop werden zij door agenten met stroomstootwapens aangevallen. In de chaos die ontstond wisten enkele honderden demonstranten het gerechtsgebouw te bereiken. Daar hielden zij een zitdemonstratie, voor de neus van buitenlandse journalisten en vertegenwoordigers van westerse ambassades. Bij het herstelde politiekordon verzamelden zich meer dan tweeduizend gelovigen die ook daar spontaan een zitdemonstratie hielden. Op spandoeken protesteerden zij tegen de “beschamende ongerechtigheid” en de “openlijke vervolging’.

Grote aantallen agenten, zowel geüniformeerd als in burger, mengden zich onder de demonstranten en maakten uitgebreid foto- en filmopnamen.

Volgens AsiaNews heeft de Vietnamese overheid van alles geprobeerd om het proces te beïnvloeden. Zaterdagnacht werd een speciale gebedswake gehouden ter intentie van de acht beklaagden. Uit vrees voor ongeregeldheden begaven zich honderden agenten in burger zich onder de aanwezigen tot de Mis op zondagmorgen. Niet alleen verstoorden zij de bijeenkomst, maar uitten zij ook ernstige dreigementen aan het potentiële publiek bij de rechtbank.

Bij de rechtszaak hebben alle acht beklaagden verklaard onschuldig te zijn. Bovendien daagden zij de overheid uit te bewijzen dat zij het land van de parochie legaal heeft verkregen.

Hoewel de aanklagers er niet in slaagden te bewijzen dat de beklaagden schuldig zijn, deelde de rechtbank voorwaardelijke straffen uit van twaalf tot vijftien maanden. (KN)

(Source: Katholieknieuwsblad http://www.katholieknieuwsblad.nl/kort/index.php?id=5658 )