Hilversum (Van onze redactie) 2 december 2008 - De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood voert actie voor de Kerk in Vietnam. Met de campagne zwemmen tegen de stroom in vraagt de organisatie aandacht “voor de moeilijke situatie van Vietnamese katholieken”.

Intimidaties en schijnprocessen

Hoewel Vietnam in 2004 de godsdienstvrijheid in de grondwet opnam voert de overheid volgens Kerk in Nood een “beleid van intimidaties, arrestaties, schijnprocessen en pesterijen” tegen katholieken. De hulporganisatie roept daarom op te bidden voor de gelovigen in Vietnam en vraagt om donaties voor een aantal projecten op het terrein van vorming, vervoersmiddelen en bouwwerkzaamheden.

Gespannen relaties

De relaties tussen de Kerk en de overheid zijn momenteel erg gespannen omdat de regering weigert geconfisqueerde eigendommen terug te geven. In september en oktober botsten politie en katholieken regelmatig in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Het stadsbestuur besloot daar de voormalige rk-nuntiatuur te slopen, ondanks eerdere toezeggingen tot teruggave van het gebouw door de regering. Geweldloze gebedsbijeenkomsten en protestmarsen tegen de sloop werden uiteengeslagen en een onbekend aantal parochianen werd gearresteerd.

Staatskerk

In november mislukte een poging van de communistische overheid een Vietnamese staatskerk naar Chinees model op te richten.