Vietnam: nieuwe spanningen met Kerk (tiếng Hòa Lan)
(Việt Nam: Căng thẳng mới đối với Giáo Hội)

Geplaatst: dinsdag, 16 september 2008 - In Vietnam zijn nieuwe spanningen ontstaan rond de omstreden voormalige nuntiatuur in Hanoi die door katholieken wordt opgeëist. Afgelopen zaterdag was de politie van de hoofdstad in opperste staat van paraatheid gebracht toen katholieken massaal voor de voormalige nuntiatuur samenstroomden om opnieuw teruggave van de nuntiatuur te eisen. Die werd bij de communistische machtsovername in de jaren vijftig geannexeerd.

''Morgens waren de gelovigen massaal aanwezig bij de eeuwige geloften van 32 vrouwelijke religieuzen waarna zij naar het omstreden terrein trokken. Daar waren van december vorig jaar tot begin februari dagelijks gebedswaken gehouden tot de overheid toezegde de zaak snel op te lossen na tussenkomst van de paus.

De demonstranten voelden zich versterkt door de komst van de Franse bisschop Jean-Marie-Henri Legrez van Saint Claude, die als eerste niet-Vietnamese bisschop een bezoek bracht aan het terrein. De bisschop werd zondagavond met applaus begroet door de verzamelde gelovigen.

Zij voelden zich gesterkt door de aanwezigheid van de buitenlandse bisschop tegenover de massaal aanwezige politiemacht. “Ik denk niet dat de politie ons in aanwezigheid van een buitenlander durft aan te pakken, zeker niet bij een bisschop”, aldus een student tegenover AsiaNews. “Ik voel mij veilig en ik kan mij nu beter concentreren op mijn gebed.”

Politiecommandant trommelde in allerijl een enorme politiemacht op om te verhinderen dat ook gelovigen uit de andere wijken van Hanoi en omstreken naar Thai Ha zouden trekken.