Vietnam katholieken massaal de straat op (tiếng Hòa Lan)

Dinsdag, 2 december 2008 - In een van de grootste protestmanifestaties in jaren zijn afgelopen zondag in Ho–Chi-Minhstad meer dan 5000 katholieken de straat opgegaan. Daarmee wilden zij steun betuigen aan de acht parochianen uit de hoofdstad Hanoi die onder valse beschuldigingen voor de rechter zijn gedaagd.

De acht behoren tot de parochie van Thai Ha die door paters redemptoristen wordt geleid. Zij worden ervan beschuldigd staatseigendom te hebben vernield en de openbare orde te hebben verstoord.

Al meer dan een jaar brengen de katholieken van Hanoi de communistische autoriteiten tot wanhoop en razernij met hun aanhoudende gebedswakes bij twee stukken grond die van de Kerk zijn, maar in de jaren vijftig zijn genaast.

Machtsvertoon, intimidaties en geweld hebben het uitdijende verzet van de katholieken niet kunnen breken. Afgelopen zomer stortte een muur rond een van de omstreden stukken grond in door aanhoudende regenval. Daarop werden acht parochianen gearresteerd onder beschuldiging de muur te hebben vernield en de openbare orde te hebben verstoord. De katholieke gemeenschap vreest dat de acht hard zullen worden gestraft uit wraak en om een afschrikwekkend voorbeeld te stellen.

Afgelopen zondag vierden 160 priesters de Mis bij de protestmanifestatie in het voormalige Saigon. De deelnemers betuigden massaal solidariteit met de beklaagden. Ook werd scherp bekritiseerd dat de acht contact met hun advocaat wordt ontzegd.

Net is in Hanoi was in Ho-Chi-Minhstad een grote politiemacht op de been die druk bezig was met het fotograferen van de demonstranten. (KN/CNA)

(Source: http://www.katholieknieuwsblad.nl/kort/index.php?id=5622