Situatie Vietnam escaleert (tiếng Hòa Lan)
(Căng thẳng tình hình ở Việt Nam)

geplaatst: maandag, 22 september 2008, 15.17 uur

De burgemeester van Hanoi heeft gedreigd aartsbisschop Joseph Ngo Quang Kiet “zwaar te straffen” en al degenen die “het volk ophitsen, valse beschuldigingen uiten jegens de regering, de wet overtreden en het land verdelen”. Aanleiding is de open brief van de aartsbisschop aan de president en de premier van Vietnam wegens de plotselinge sloop van de voormalige nuntiatuur, de pauselijke ambassade, in Hanoi. Het gebouw en de omliggende grond werden in 1954 bij de communistische machtsovername geannexeerd en worden sinds enige jaren door de Kerk teruggeëist. Vorig jaar december begonnen de katholieken gebedswaken te houden bij het gebouw om hun eisen kracht bij te zetten.

Omdat de zaak dreigde te escaleren riep de paus de gelovigen begin dit jaar op hun acties te beëindigen en beloofde de regering teruggave van het onroerend goed. Toen onlangs hernieuwde bouwactiviteiten werden ontplooid hervatten de gelovigen hun gebedswaken. Smaadcampagnes door de staatsmedia en massale aanwezigheid van oproerpolitie kon de katholieke tot nu toe niet weerhouden van hun acties. Vrijdag- en zondagnacht overvielen honderd man sterke knokploegen onder toeziend oog van een enorme politiemacht de gelovigen en vernielden kapellen, altaren en beelden. Ook werd geroepen om de dood van de aartsbisschop en de verantwoordelijke pastoor.

Omdat de aartsbisschop in zijn brief heeft gewaarschuwd voor “eventuele consequenties” en dat de katholieken “al het mogelijke zullen doen om hun eigendom te beschermen” wordt hem “opruiing” verweten. Duizenden gelovigen van buiten Hanoi die afgelopen weekeinde hun steun wilden komen betuigen werden door de massaal aanwezige oproerpolitie tegengehouden. (KN/AsiaNews)