Vietnam: hoger beroep parochianen afgewezen

Een rechtbank in Hanoi heeft het hoger beroep afgewezen van acht katholieken die zeggen onterecht veroordeeld te zijn wegens verstoring van de openbare orde en vernieling van staatseigendom. De acht werden in december veroordeeld nadat zij in augustus vorig jaar waren opgepakt om een voorbeeld te stellen. Bij hun veroordeling lieten de acht weten net zo lang te zullen procederen tot zij van iedere blaam gezuiverd zijn.

Dat het oordeel van de rechtbank politiek gemotiveerd was bleek uit de woorden van de president, die het gedrag van de verdachten “een gevaar voor de samenleving” noemde. Dat zou “ernstige consequenties” hebben en “ondermijnt de grote nationale eenheid”.

“Vreedzaam gebed”, antwoordde Le Thi Hoi, een van de acht, “kan geen ordeverstoring worden genoemd”.

De spanning rond het gerechtsgebouw liep flink op doordat minstens vijfduizend katholieken zich in gebed verzamelden ondanks dreigementen en intimidaties door de overheid. Ook in Ho-Chi-Minhstad, het voormalige Saigon, vond een solidariteitsbijeenkomst plaats waaraan rond 5.000 mensen deelnamen.

Op de ochtend van het proces trokken vijfduizend gelovigen na de Heilige Mis in de opstandige parochie Thai Ha onder begeleiding van tientallen priesters al biddend en zingend op naar het gerechtsgebouw. Minstens 1.000 man oproerpolitie hielden de demonstranten met honden op afstand.

Het proces zelf was duidelijk gemanipuleerd. De advocaat van de parochianen, Le Tran Luat, is maandenlang bedreigd en vals beschuldigd. Vlak voor het proces werd zijn vergunning als advocaat ingetrokken. Een dag voor het proces maakte de staatstelevisie de redemptoristen verdacht die de parochie van Thai Ha leiden.

Hetzelfde televisiestation, VTV 1, had eerder tegen de feiten in beweerd dat de acht schuld hadden bekend. Nadat advocaat Luat namens de acht een aanklacht tegen de zender had ingediend begon de laster- en intimidatiecampagne tegen de jurist. (KN/AsiaNews)