Vietnam druk versterkt eenheid Kerk (tiếng Hòa Lan)
(Việt Nam đàn áp làm gia tăng sự hiệp nhất trong Giáo Hội)

geplaatst: woensdag, 24 september 2008

De aanhoudende pogingen van de Vietnamese overheid om het katholieke verzet te breken versterkt de eenheid onder de katholieken in het land, meldt AsiaNews. Desinformatie, intimidatie, arrestaties en geweld van de kant van de autoriteiten hebben tot nu toe niet het gewenste effect gehad. Nog altijd blijven gelovigen massaal bijeenkomen voor gbedswakes bij twee voormalige kerkelijke eigendommen: de vroegere pauselijke nuntiatuur en een stuk grond dat bij de parochie van Thai Ha behoort. Sinds vorig jaar duidelijk werd dat de in 1954 geannexeerde grond ondanks jarenlange vergeefse verzoeken om teruggave bebouwd zou gaan worden, eist de Kerk haar eigendommen publiek terug.

Praktisch alle bisdommen van noordelijk Vietnam hebben meermaals hun solidariteit betuigd met de biddende demonstranten, waar inmiddels ook tientallen bisschoppen aan hebben deelgenomen.

In een brief aan de gelovigen van Ho Chi Minh-Stad neemt kardinaal Jean-Baptiste Pham Minh Man het op voor zijn collega in Hanoi, wiens woorden door de staatsmedia volkomen uit hun verband zijn gerukt in een poging hem te demoniseren. Zo had kardinaal Joseph Ngo Quang Kiet gezegd zich bij buitenlandse reizen te “schamen” voor zijn Vietnamese paspoort omdat hij, anders dan Japanners en Koreanen, overal streng werd gecontroleerd. Hij zei daarbij te hopen dat Vietnam zich zodanig zal ontwikkelen dat ook haar burgers overal gerespecteerd zullen worden. De staatsmedia beperkten zich tot de quote dat de kardinaal zich voor zijn paspoort schaamt.

De voorbije weken zijn de staatsmedia er een paar keer op betrapt valse getuigenissen te hebben weergegeven van zogenaamde katholieken die kritiek zouden hebben op de gebedswakes. (KN)