Human Rights Watch komt op voor rechten van katholieken in Vietnam (tiếng Hòa Lan)

(Hội Ân Xá Quốc Tế tranh đấu cho Công Lý của người Công Giáo ở Việt Nam)

Geplaatst door Ben Lange op donderdag 9 oktober 2008 om 17:45u (Bron: ICN)

HANOI (RKnieuws.net) - Human Rights Watch heeft een beroep gedaan op de Vietnamese regering om de gearresteerde katholieken vrij te laten. Zij hielden een vreedzame nachtwake in Hanoi voor de teruggave van kerkelijke eigendommen, die door de overheid in beslag zijn genomen. In een verklaring gisteren drong HRW er bij de Vietnamese regering op aan een einde te maken aan de pesterijen, bedreigingen.

De aartsbisschop van Hanoi, Joseph Ngo Quang Kiet, heeft beperkingen op vrije verkeer gekregen van de regering. Hij mag katholieke demonstranten en hun familie en gearresteerde parochianen niet bezoeken.

"Dit is het hardste optreden tegen de katholieken in Vietnam in dit decennia", aldus Elaine Pearson, adjunct-directeur Azië van Human Rights Watch. "Helaas, religieuze repressie en gewelddadige intimidatieacties door de Vietnamese autoriteiten tegen vreedzame demonstranten zijn niets nieuws."

Achtergrond

Rooms-katholicisme is een van de zes officieel erkende godsdiensten in Vietnam. Katholieken vormen in het land de op een na grootste godsdienst, na het boeddhisme, met meer dan 6 miljoen aanhangers. Na de overname van het communistische Noord-Vietnam in 1954 heeft de regering veel gebouwen in beslag genomen afkomstig van particulieren, zoals pagodas en kerken, waaronder ook katholieke kerken.

In 1975 zijn de contacten tussen Vaticaan en Vietnam, na de hereniging van Vietnam,uiteengevallen. Hoewel de diplomatieke betrekkingen nog niet zijn hersteld, bracht de Vietnamese premier een bezoek aan de paus in januari 2007. In juni 2008 werd een Vaticaan-Vietnam werkgroep opgericht ter verbetering van de betrekkingen.

De Vietnamese regering houdt de religieuze organisaties nauwlettend in de gaten en beperkt de activiteiten van degenen die ervoor kiezen om onafhankelijk te werken of zich niet wil aansluiten bij officieel erkende religieuze organisaties onder het toezicht van de overheid. Honderden Vietnamesen zitten in de gevangenis voor vreedzame religieuze of politieke activiteiten.

Een daarvan is de rooms-katholieke priester Nguyen Van Ly, een van de oprichters van de democratische fractie, in Vietnam bekend als Bloc 8406, die werd veroordeeld tot acht jaar gevangenis in maart 2007 voor het voeren van propaganda tegen de regering op grond van artikel 88 wetboek van strafrecht.

RKnieuws.net